Procedura de control fiscal la marii contribuabili – in vigoare din 20.04.2017

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In MOF nr. 277/20.04.2017 a fost publicat Ordinul nr. 1023/2017 pentru aprobarea Procedurii de administrare şi monitorizare a marilor contribuabili.

Procedura de control fiscal la marii contribuabili

1. Activitatea de inspecție fiscală se desfășoară în baza prevederilor titlului VI “Controlul fiscal” din Codul de procedură fiscală.

2. Acțiunile de control fiscal la marii contribuabili și sediile secundare ale acestora se efectuează de către personalul cu atribuții de inspecție fiscală din cadrul Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.Prin excepție, în baza prevederilor art. 120 alin. (2) din Codul de procedură fiscală, se pot efectua acțiuni de control fiscal la un mare contribuabil sau la sediul secundar al acestuia și de către alte structuri de inspecție fiscală, prin delegare de competență.

3. Acțiunile de control fiscal pentru care au fost comunicate avize de inspecție fiscală sau pentru care au fost emise ordine de serviciu, după caz, în vederea efectuării inspecției fiscale sau a controlului inopinat la operatori economici care devin mari contribuabili, potrivit prevederilor legale, de către organele de inspecție fiscală din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice și care nu au fost începute până la termenul de predare-primire a dosarului fiscal la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili se vor efectua de organele de inspecție fiscală care le-au inițiat. Actul de control încheiat în urma acțiunii de control fiscal, însoțit, după caz, de actul administrativ-fiscal emis, se va transmite Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili pentru valorificare, conform prevederilor legale.

4. Acțiunile de control fiscal începute de către organele de inspecție fiscală din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice la operatorii economici care devin mari contribuabili potrivit prevederilor legale și care nu au fost finalizate până la termenul de predare-primire a dosarului fiscal la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili se vor finaliza de organele de inspecție fiscală care le-au inițiat. Actul de control încheiat în urma acțiunii de control fiscal, însoțit, după caz, de actul administrativ-fiscal emis, se va transmite Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili pentru valorificare, conform prevederilor legale.

5. Contestațiile formulate la actele administrativ-fiscale încheiate conform celor prevăzute la pct. 3 și 4 se depun la organele fiscale centrale emitente ale actelor administrativ- fiscale contestate. Aceste contestații, însoțite de dosarul contestației, precum și de referatul cu propuneri de soluționare întocmit de organul fiscal central emitent se vor transmite spre soluționare organului competent la data depunerii contestației, potrivit legii.

6. În cazul inspecțiilor fiscale ce cuprind obligațiile fiscale pentru care competența de administrare revine Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, acțiunile de verificare la sediul secundar vor avea în vedere operațiunile și documentele justificative în care acestea sunt evidențiate, pentru stabilirea bazei de impozitare aferentă obligațiilor fiscale datorate de plătitorul de obligații fiscale. Aceste acțiuni vor fi coordonate de echipa de la sediul principal și sunt parte componentă a acțiunii de inspecție fiscală. Rezultatele acțiunilor de verificare la sediile secundare se consemnează în procesul- verbal încheiat de organele de inspecție fiscală. Constatările din procesele-verbale vor fi centralizate și preluate în Raportul de inspecție fiscală ce se va finaliza la plătitorii de obligații fiscale, respectiv contribuabilii mari verificați.

Articole similare